Oktatás, adófizetés és számlázás?  Nem szólunk bele ki, hogyan és mennyiért tanít.


A weboldalon megjelölt óradíj opcionális. Az a véleményünk, hogy az óradíj tanár és diák egyedi megállapodásán alapuljon. Láttunk már olyat is, hogy oktatásért cserébe a diák grafikai munkát nyújtott az oktatónak megfelelő értékben. Ez nálunk nem jelent problémát.


Vállalkozási forma, adófizetés és számlázás

Legtöbb oktatónk Magyarországon él, így tőlük tudjuk első kézből melyik a legkifizetődőbb vállalkozási forma adófizetés szempontjából. Két csoportra kell osztani az oktatókat: főállás mellett tanítók és főállású tanítók. Mindkét csoport számára az egyéni vállalkozói forma az ajánlott, csak adózási szempontból különböznek.

A főállás mellett oktatók a megtermelt bevételt el tudják költeni a tevékenységi körükbe tartozó szolgáltatásokra és termékekre, mint például: telefonszámla, internet és villanyszámla (amennyiben a székhely címére szólnak) vagy számítógép, tablet és okostelefon. Mivel ezek a vállalkozói tevékenységükhöz szükséges eszközök. A kiadások levonódnak a bevételből és a fennmaradó rész számít a profitnak. Ez a lényeges rész, ugyanis főállás mellett oktató tanárnak egyéni vállalkozóként - ha nem jelentkezik be az ÁFA körbe - csak a profit után kell adóznia, amely ha 0 Forint, akkor nincs miután adóznia sem.

Főállású oktatóként célravezető a könnyített adózási forma (KATA) választása. Ennek lényege, hogy az egyéni vállalkozó minden hónapban fixen 50 000 Forint adót fizet az államnak, függetlenül a bevételétől vagy a profittól. Ez a forma évi maximum 6 000 000 Forint bevételig alkalmazható, ebből következik, hogy minél közelebb kerülünk havonta a 500 000 Forint bevételhez, annál kifizetődőbb ez a lehetőség.

Figyelem! A tanácsolt vállalkozási és adózási formák a nagy többségre érvényesek, de nem feltétlenül mindenkire. Erősen ajánlott vállalkozás indítása előtt felvenni a kapcsolatot egy könyvelővel és megvitatni vele az egyéni helyzetet. A vázolt módszerek részleteiről érdemes megkérdezni egy szakembert, aki pontos felvilágosítást tud nyújtani.

Mi is a pénz tulajdonképpen? A fáradozás elvont fogalmának fizikai megtestesülése.

Brandon Sanderson

Számlázás

Manapság már rég divatját múlt a kézi számlakiállítás és számlatömb használata - főleg egy online oktató számára. Rengeteg jobbnál jobb és ingyenes számlázási rendszerrel találkozhatunk az interneten. Mi a szamlanyilvantarto.hu rendszerét használjuk évek óta és nyugodt szívvel ajánljuk oktatóinknak is. Segítségével egyszerűen kiállítható NAV hitelesített elektronikus számla, amely e-mailben kerül postázásra a vevő fél számára. Könyvelés idején pedig egyszerűen PDF formátumban elküldhető a könyvelőnknek, aki eldöntheti, hogy szükséges-e kinyomtatni a számlát vagy sem.


Izgalmasan hangzik, regisztrálokHova tovább?

Tudj meg többet rólunk!
Mennyire nyereséges az online oktatás?
Mi kell a regisztrációhoz?
Mit nyújt nekem a Skypesuli?
Így lehetsz sikeres online tanár!
Oktatók böngészése

Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2018 skypesuli.hu