7 tanulási tipp a sikeres nyelvvizsgáért

megosztva 21 napja

Ha nyelvet tanulsz az iskolában, magántanárnál, vagy kedvtelésből, akkor már biztos tapasztaltad az idegennyelv-ismeret nagyszerű előnyeit. Számos alkalommal kamatoztathatod a tudásod: utazáskor, karriered építésekor, baráti társaságban vagy felvételikor.

7 tanulási tipp a sikeres nyelvvizsgáért

Ugyanakkor, mint bármely más tantárgy esetén, ha neki állsz nyelvet tanulni, akkor már érdemes abból egy nyelvvizsgát is letenni. Ezek a megmérettetések sok mindenki számára megterhelők, ami néha akadálya a sikeres tanulásnak. A nyelvvizsgán különösen bonyolultak azok a feladatok, ahol írni és fordítani kell, hiszen ezek nem feleltválasztós tesztek, ahol jó esetben ki lehet következtetni a helyes választ. Bonyolítja a felkészülést, de van néhány trükk, amelyek segítenek abban, hogy itt is jó eredményeket érj el.

Általános trükkök és tippek

Ha általában a tanulásról beszélünk, vannak olyan trükkök, amelyeket nemcsak a nyelvtanuláskor, hanem más tantárgyak esetén is bevethetők. A hatékony felkészülés nem fog működni megfelelő időmenedzsment és terv nélkül. Ennek titka, hogy a tanulást, a szüneteket és az egyéb tevékenységre fordított időt harmonikusan osztod be. Egy másik tipp, jegyzeteidet próbáld meg vizuálisan is kifejezni, használj például színes tollakat, emeld ki a fontosabb részeket. Ezzel a memóriádat is fejleszted, illetve, ha van lehetőséged párban felkészülni a nyelvvizsgára, akkor a szóbeli és előadói képességed is javulni fog.

Hogyan tanulj a nyelvvizsgára?

1. Vond be a nyelvtanulást a hétköznapjaidba
Ezt a tippet a legkönnyebb megvalósítani. Tanulj könnyedén idegennyelvet népszerű filmek megnézésével. Számos olyan filmes szolgáltató van már, ahol eredeti nyelven, bármilyen filmet meg tudsz tekinteni. Érdemes még idegennyelvű rádiót is hallgatni, mivel itt rengeteg élő párbeszéddel találkozhatsz, ami kiválóan felkészít a hallásértési- és szóbeli feladatokra.

2. Keress egy tanulótársat
Ha középiskolába vagy egyetemre jársz, kérd meg az egyik osztály- vagy csoporttársadat, hogy tanuljon veled. Egy nyelvtanuló baráttal, nemcsak motiváltabb maradsz a tanulásra, de a szóbeli készségeidet is fokozottabban fejlesztheted.

3. Találj magadnak idegennyelvű barátot
Online rengeteg különböző oldalt találsz, ahol lehetőséged van idegennyelvű emberekkel felvenni a kapcsolatot. Minél többet beszélsz külföldiekkel, annál több önbizalmad lesz, így kevésbé fogsz izgulni a nyelvvizsga szóbeli részétől. 

4. Szókincs fejlesztése
Az olyan eszköz, mint a szótanuló kártya, nagyszerű módszer arra, hogy folyamatosan bővítsd a szókincsedet. Apróbb dolgoknál, mint a szavak különböző neme és helyesírása (például a német nyelvben), könnyen lehet hibázni. A szótanuló kártyák segítenek abban, hogy egyszerűen megtanuld és memorizáld a szavakat, mivel bárhova kiteheted őket, ahol mindennap láthatod.
App Store-ban és a Goggle Play áruházban rengetegféle nyelvtanuló-, fordító- és játék alkalmazás közül lehet választani. Az ilyen eszközök használata gyakran szórakoztató és nagyszerű módja a nyelvvizsgára való felkészülésnek.

Szókincs fejlesztése olvasással, nyelvvizsga

5. Olvasás
Könyvek, folyóiratok, weboldalak és újságok olvasása a választott idegennyelven szintén remekül fejleszti a szókincset. A vizsgáztatók pozitívan értékelik, ha a vizsgázó nagyobb szóismerettel rendelkezik az elvártnál. Ezt már, akár napi öt perc cikk- vagy könyv olvasással is elérheted. Külföldi híroldalak böngészésével pedig megismered a nyelvhez kapcsolódó kultúra aktuális, napi érdekességeit. Ez azért is egy bónusz, mert a nyelvvizsga során gyakran tesznek fel hasonló kérdéseket, így jó, ha tisztában vagy ezekkel a témákkal is. Ha van kedvenc könyved, akkor miért ne próbálnád meg eredeti nyelven elolvasni? Mivel a történetet ismered, az idegen kifejezések megfejtése nem jelent majd olyan nagy kihívást, így a szabadidődet is szórakoztató módon vonhatod be a felkészülésbe.

6. Ismerd meg a nyelvtant
Bár valószínűleg a nyelvtanulás legkevésbé izgalmas része, a nyelvtan megismerése az egyik legfontosabb eleme az idegennyelv elsajátításának. Nagyon jó tipp, ha színes nyelvtáblákat készítesz, például a rendhagyó igék számára vagy a különböző igaragozásoknak. Ez segít könnyebben megtanulni a nyelvtani sajátosságokat, hogy minél magabiztosabb legyél a nyelvvizsgán.

7. Próbatesztek
Akár online is elérhetők a korábbi vizsgatesztek, de megkérheted a tanárodat is, hogy állítson össze egy hasonló próbafeladatot, amit gyakorlásképp időre oldasz meg. A tesztek segítenek hozzászokni a vizsgahelyzethez, így előre fel tudsz készülni arra, hogy jól kezeld a rendelkezésedre álló idődet.

Noha ezek a tippek és trükkök rendkívül hasznosak a nyelvtanulás során, a nyelvvizsga komoly stressszfaktor, ami ronthat a felkészülésed minőségén. Fontos, a vizsga előtt szánj mindenképp sok időt a gyakorlásra, ez magabiztosabbá tesz, így kevésbé leszel feszült. Azt tanácsoljuk, a vizsga napján már ne tanulj, mivel itt már újat valószínűleg nem tudsz majd memorizálni, csak feleslegesen idegeskedsz. Figyelj oda rá, hogy legyen elég tollad, inni- és ennivalód a vizsgán. Nézd meg előre a helyszínt, és érkezz időben. A nyelvvizsga előtt fogyassz egy nagy adag egészséges reggelit, és igyekezz minél többet aludni. Ha betartod a fenti tippeket és szorgalmas vagy, akkor biztos, hogy kiváló eredménnyel fogod zárni a nyelvvizsgád.

2021. 07. 05., 07:18
Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2021 skypesuli.hu