Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Érettségi 2021-ben szuper eredményekkel

Érettségi 2021-ben szuper eredményekkel több, mint 2 éve OnlineSuli

Érettségi szezont megelőzően a diákok idén harmadik olyan félévüket kezdték meg, ahol online folyik a tantárgyak oktatása, ami a felkészülésüket jelentősen megnehezítette. Ezek a diákok tanulmányaikat már több, mint másfél éve az iskola falain kívül töltik. Arról, hogy pontosan ez milyen következményekkel jár, csak az érettségi befejezését követően lehet pontosabb adatokat látni.

November óta ismét mind a tanárok, mind a diákok a számítógép elé kényszerültek. Minden pedagógusnak szükséges frontálisan elmondani a tananyagot, majd ezt követően a tanulók feltehetik kérdéseiket, online teszteket tölthetnek ki, vagy korábbi érettségi vizsgafeladatokat oldhatnak meg. Sajnos a hazai oktatási rendszert váratlanul érte a pandémia okozta átállás, amire sem technikailag, sem szakmailag nem voltak felkészülve.

A középiskolák igyekeztek az érettségire való felkészülést kiscsoportos foglalkozásokkal pótolni. Kétségkívül, ez egy költséghatékony módja annak, hogy a diákok életében a járvány okozta űrt betöltsék, mégis felmerül a kérdés:

Ha az állami oktatási rendszer érettségi felkészítőket szervez, miért is van szükség magántanárokra?

A kevésbé korszerű tanítási módszerek, melyek figyelmen kívül hagyják a modern és hatékony alternatív lehetőségeket, egyre nagyobb nehézséget okoznak a diákoknak. A hatalmas mennyiségű érettségi tananyag elsajátítása nem életszerű elvárásokkal párosul, így sok szülő keresi a megfelelő megoldást gyermekének.

Erre az egyik legjobb választás egy profi online magántanár, aki egyénileg, a tanuló időbeosztásához alkalmazkodva segít az érettségire való felkészülésben, egy sikeres nyelvvizsgában vagy felsőoktatási felvételiben.

Az online magánórán lehetőség van egy intenzívebb tanulási folyamatra, amit az iskola nem tud biztosítani a fiataloknak. Rengetegen azért veszik igénybe ezt a szolgáltatást, mert úgy érzik még több plusz energiabefektetésre van szükségük az érettségire, a sikeres továbbtanuláshoz, vagy a használható nyelvtudáshoz.

Sok esetben olyan diákok is online magántanárhoz fordulnak, akik valamiért nem tudtak beilleszkedni a hagyományos oktatási rendszerbe. Nem kaptak akkora magabiztosságot, hogy önállóan kihozzák magukból a maximumot.

Bizonyára minden diák más és más indíttatásból dönt úgy, elkezd magántanárhoz járni, függetlenül attól, hogy az iskolája szervez-e érettségi felkészítő kurzusokat vagy sem. Ezek is egyébként sok esetben fizetősek, és bár kisebb létszámban dolgoznak a tanulócsoportok, mégis gyakran kevésbé hatékonyak, mint a privát órák.

Online magántanár érettségi felkészülés

Online magántanár vs. online iskolai oktatás az érettségi felkészülésben

A magánórák egyre népszerűbbek, ami aligha meglepő, mivel különösen hatékonyan fokozzák a diákok teljesítményét és a különböző érettségi tananyagok megértését. Számos hatással lehet a tanulók képességeire, így nézzük is meg mi a 7 legfontosabb előny az online magánórák mellett.

1. Testreszabott órák
Az online magánórák egyik legnagyobb előnye, hogy az órákat könnyen testre szabhatjuk, így minden diák egyéni időbeosztásához alkalmazkodik. Míg az iskolai oktatásban egy tanuló akár hátrányos helyzetbe is kerülhet, ha például eltérő ütemben dolgozik, mint az osztálytársai, vagy, ha nagyobb figyelmet kell fordítania egy-egy témára, mint másoknak. Ezért egy online magánóra előnyösebb lesz a diák számára, mert az oktató az igényeik és képességeik függvényében változtathat az óra menetén és célján, vagyis így könnyebben maximalizálható az érettségire való tanulás hatékonysága. Ez különösen fontos szempont minden olyan diák esetén, akinek tanulási nehézségei vannak, mint például a diszlexia. Egy jó tanár ezt figyelembe veszi, és a tanuló előnyére fordítja.

2. Több idő és figyelem
Egy másik óriási pozitívum, ami a magánóráknak köszönhető, az az idő, amelyet a diákok nem feltétlen kapnak meg az iskolában. Mivel az online magánórák általában minimális létszámúak, a tanár teljes figyelmét a tanulókra fordíthatja. Ez nyilvánvalóan hatalmas előnyt jelent a 20-30 fős osztályokhoz képest, ahol a pedagógus ideje szigorúan be van osztva, és nehéz célzottan egy-egy emberre koncentrálnia. Kevesebb zavaró tényező mellett a magántanár jobban felismeri a diák gyenge pontjait, így hatékonyabbá teszi a tanulási folyamatot az érettségi felkészülésben.

3. Megfelelő magántanár kiválasztása
A diákok jobban reagálnak azokra a tanárokra, akik temperamentumok és tanítási stílusuk alapján közelebb állnak hozzájuk. Ellentétben az iskolával, ahol a tanulóknak kevés beleszólása van a pedagógus választásba, ha van is erre lehetőség, ott általában inkább a szülők véleménye dominál. Mivel statisztikák szerint a magyar pedagógusok több, mint negyede vállal magántanítványokat, igen széles a választék. Mindenkinek meg van az erőssége, egyedisége és tanítási módszere, ezért nem létezik olyan oktató, aki minden tanuló számára megfelelne. Megtalálni a tökéletes tanárt, aki elkötelezett és kellőképpen motivált, nagy feladat az érettségizők számára.

4. Önbizalom növelés
Mivel az online magánoktatás általában kiscsoportokban vagy egyénileg zajlik, a tanárok és a diákok sokkal szorosabban tudnak együtt dolgozni, és szorosabb kapcsolatot alakíthatnak ki, mint amilyen egy nagyobb osztályközösségben egyébként létrejön. Ettől egy érettségire készülő tanuló sokkal magabiztosabb lesz, mert a tanárral jobban megismerik egymást, így sokkal hatékonyabban tudják kezelni a lehetséges problémákat, akár azonnali megoldást is találhatnak. A félénkebb diákok sokszor egy kisebb csoportban jobban ki tudják magukat fejezni, mivel nincs akkora nyomás rajtuk.

5. Segítség a házi feladatban
Az érettségire való felkészülés rengeteg házi feladattal jár, melyek gyakran unalmasak és néha félelmetesen nehezek. A tanulóknak önállóan kell ezeket feldolgozni, ahol gyakran csak felületesen foglalkoznak a témával, kipipálják, hogy kész és átsiklanak rajta. Ha olyan online magántanárt választanak, aki képes koncentráltan és az érdeklődést fenntartva átadni a tudást, akkor biztos, hogy a házi feladatokat is tudatosabban, és főként hatékonyabban oldják meg. Ugyanígy sikeresebbek lehetnek a tesztek megoldásában. Az oktató tanácsai és segítsége pontosan rámutat a gyenge pontokra a tanulásban, melyeket így már könnyen ki lehet javítani. Ezért az érettségi előtt egy online magántanár munkája felbecsülhetetlen.

6. Érdekesebb tananyag
Az iskolai órák gyakran meglehetősen merevek, mivel gyakran kizárólag csak a tankönyvekre támaszkodnak. Az online magánórák általában kevésbé formálisak, ezért sokkal rugalmasabb módon adják át a tanulnivalót. Ezáltal az oktatók szabadon használhatják azokat az anyagokat és módszereket, amelyeket a leghasznosabbnak tartanak. Így a diákok gyakran szembesülnek olyan témákkal, melyekkel az iskolában nem találkoznak. Ezek nagy segítséget jelenthetnek az érettségire való felkészülésben, mivel felkeltik az érdeklődést, nem válnak unalmassá.

7. Rugalmas és kényelmes
Mint módszer, az online magánoktatás egyre rugalmasabbá és kényelmesebbé válik. Helytől és időtől függetlenül, a diákok saját napi rutinjához alkalmazkodik, hiszen az órákat mindig egyéni megbeszélés alapján osztják be. Ez nemcsak az érettségire készülőknek nagy előny, de a szülők számára is nagy megkönnyebbülés. A hagyományos oktatási rendszer mellett egy jól megszervezett órarend mindenkinek időt és energiát spórol meg.

Bár nagyszerű, ha a szülők is bekapcsolódnak gyermekeik tanulásába, ez azonban nem mindig a legelőnyösebb megoldás. Hiszen az érettségi felé közeledve, már nem mindig tudnak felelősségteljes segítséget nyújtani a házi feladatok elvégzésében. Ezért mindenképp nagy segítség lehet egy online magántanár, akinek egyaránt van ideje és szakmai tapasztalata, hogy a megfelelő módon és mennyiségben készítse fel a diákokat az érettségire.

 
Görgess a tetejére