Idegen nyelvtudás legfontosabb haszonérvei

megosztva 10 hónapja

Nyelvtudás nélkül ma már igen nehéz boldogulni. Kötelező nyelvvizsgát szerezni a felsőoktatási tanulmányok lezárásához, és a munkaerőpiacon is egyre inkább előnyben vannak azok a jelentkezők, akik aktív nyelvismerettel rendelkeznek.

Idegen nyelvtudás legfontosabb haszonérvei

Miért elengedhetetlen, hogy használható nyelvismerettel rendelkezzünk? 

Július 23-án jelentették be az idei felvételi ponthatárokat, amely alapján a felvételiző hallgatók csaknem háromnegyede tanul tovább szeptembertől felsőoktatásban. A legnépszerűbb szakokon, mint gazdaságtudományok, IT terület, pszichológia, egészségügyi képzések és kommunikáció, 400 pont felett kellett teljesítenie a jelentkezőknek. Ezeket a magas ponthatárokat szinte lehetetlen alapképesítésekkel megszerezni, így az emelt szintű érettségi mellett, érdemes a többlet pontok megszerzésére is fókuszálni. Ennek egy nagyon jó alternatívája a nyelvtanulás.

A használható nyelvtudás nemcsak azért lehet fontos számunkra, mert jól mutat az önéletrajzunkban egy HR interjún. A felsőoktatási tanulmányaink során számos előnyhöz juthatunk azzal, ha jól beszélünk egy idegen nyelvet, mint pl. felvételi pontszámok növelése, magas ösztöndíjak, külföldi tanulmányok. Emellett, a diploma kézbevételét követően, talán a legnagyobb szerepe a karrierünk támogatásában van.


Mi legyen az elsődleges idegen nyelv?

Bizonyára manapság már senkit nem lep meg, ha a feltett kérdésre a válaszunk az angol nyelv. A leghasználhatóbb nyelv címet is elnyerte, hiszen a világ bármelyik tájára is sodródjunk, nagy valószínűséggel boldogulni fogunk vele. Függetlenül attól, melyik országban helyezkedünk el, egy nemzetközi csapat közvetítő nyelve az angol lesz, a tudományos- és szakkönyvek nagy részét is ezen a nyelven olvashatjuk.

Ezért joggal foglalkoznak azzal manapság az oktatási intézmények és munkáltatók, vajon a papír vagy a kommunikációs készség nyom többet a latba. A vita eldöntése kézenfekvőnek tűnik, azonban sajnos a belföldi helyzet – főleg a közszférában dolgozók körében - még mindig a megfelelő bizonyítvány bemutatására helyezi a hangsúlyt. Úgy tűnik az utóbbi években inkább a versenyszféra az, aki nagyobb fókuszt fektet a használható nyelvtudásra, aminek elismerését a munkavállalók fizetésében is láthatóvá teszi (egyes felmérések szerint az aktív nyelvismerettel rendelkezők dupla bért is kaphatnak, illetve közép- vagy felsővezetői szinten nagyobb előrelépést jelent).

Ezt a tendenciát meglovagolva nem véletlen, az angol nyelvtanulók száma évről évre növekszik. Így minél többen sajátítják el használható szinten a nyelvet, annál nehezebb kitűnni a tömegből. Vagyis, ha a diplomát követően sikerül elhelyezkednünk például egy jó nevű nemzetközi cégnél, a kizárólagos angol nyelvtudásunkkal nem lesz könnyű kiemelkedni. Ezért érdemes egy kicsit körülnézni, milyen egyéb nyelvtanulásba ajánlatos belefognunk.


Munkaterületek és nyelvtudás

Munkaterületek és a nyelvtudás

A német a második legnépszerűbb idegen nyelv az angol után. Magyarországon több okból is fontos szerepe van. Egyrészt Ausztria közelsége miatt, hiszen a nyugati határszélen rengetegen járnak át dolgozni az országba, és mindig könnyebb úgy érvényesülnünk az új munkahelyen, ha meg tudunk szólalni az adott ország nyelvén. A másik ok, a német érdekeltségű- és tulajdonú cégek jelenléte, ahol egy jobban fizető pozícióban elvárás, hogy kommunikáljunk szóban és írásban is a cég többi tagjával. Amennyiben mérnöki diplomával rendelkezünk, és még nem tettük meg az első lépéseket, akkor itt a lehetőség a német nyelvtanulásra. A német ipar számos kiemelkedő cégéhez beadhatjuk jelentkezésünket, mint a Bosch, Mercedes, vagy hamarosan a BMW gyár.

A harmadik méltán népszerű idegen nyelv a francia, amely az Európai Unió intézményeinek is hivatalos nyelve az angol és a német után. Tehát, ha úgy döntünk, felsőfokú tanulmányainkat követően diplomáciai- vagy politikai területen helyezkedünk el, akkor érdemes ezt a nyelvet a bakancslistánk elejére felrakni. Akkor sem lövünk a franciával mellé, ha olyan cégnél dolgozunk, akiknek sok kanadai, belga vagy afrikai érdekeltségeik vannak. Biztos, jó néven fogják venni, ha az angol mellet saját nyelvükön írjuk meg üzleti levelezésünket.

Bár egy időre a történelmi emlékezet negatív értékekkel ruházta fel az orosz nyelvet, most mégis úgy tűnik megtérülő befektetés, ha valaki jól kommunikál vele. A nemzetközi kereskedelem szélesebb keleti nyitása révén, hazánkba is egyre több orosz cég invesztálja bele vagyonát, és alapítanak értékes cégeket. Érdemes megtanulni a nyelvet, mert a statisztikák szerint kevesen beszélik még itthon, így jó eséllyel szép karriert be lehet futni egy orosz érdekeltségű cég munkavállalójaként.

A szektorokat tekintve, a gazdasági- kereskedelmi- és turisztika területén elhelyezkedők számára lehet nagy jelentősége a kevésbe népszerű nyelvek elsajátításának. Érdekes lehet még a spanyol nyelvet megismerni, hiszen Európán kívül is számos országban boldogulhatunk vele. A szláv nyelvek elsajátítása, ha nem is a világ legkönnyebb dolga, de hasznunkra válhat a környező országokkal való kapcsolattartásban. Gondoljunk csak Szlovénia vagy Horvátország turisztikai fejlődésére. A gazdasági érdekek további hatékony növelése miatt, megfontolandó még valamely skandináv ország nyelvének megtanulása, illetve a mandarin és japán nyelv ismerete.

Ne feledd, minél ritkább, kevésbé használt nyelv birtokában vagy, annál inkább megbecsülnek munkaterületeden.


Nyelvtanulás 2020-ban

Napjainkban az idegen nyelv tanulásához egyre ritkábban társítjuk azt a képet, hogy egy ősrégen megírt nyelvkönyv, nem életszerű példáin keresztül próbáljuk megismerni egy eltérő kultúra nyelvi sajátosságait. Elég csak előkapni az okostelefonunkat, és számos, ingyenes nyelvtanuló applikációból válogathatunk. Vajon ez tényleg elég a boldogulásunkhoz? Nos, az alapok elsajátításához bizonyára elengedő lehet, de egy használható nyelvtudás megszerzéséhez csekély tudásanyagot biztosít.

Ahhoz, hogy megfelelően használjuk is a kiválasztott idegen nyelvet, profi támogatásra van szükség. Szerencsére a technika segítségével ma már nem kell beülnünk egy tanterembe sem. Nem tudom ki, hogy van vele, de az egyszerűség és rugalmasság ennek az évszázadnak a nagy erénye. Kétségkívül az online nyelvtanulásé a jövő, amivel költséget és időt megspórolva juthatunk el az általunk megálmodott nyelvi szintre.

Ebben lehet segítségünkre a Skypesuli csapata, ahol jól képzett, tapasztalt és lelkes oktatói gárda közül válogathatunk. Görgesd csak végig a széles kínálatot. Te is látni fogod, mennyi nyelvtanulási lehetőség vár rád különböző szinteken, ahol akár speciális szaknyelvi készségeket is elsajátíthatsz.

2020. 08. 03., 15:51
Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2021 skypesuli.hu