Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Így utazunk mi 2021-ben

Így utazunk mi 2021-ben több, mint 2 éve OnlineSuli

Egy utazás megtervezése 2021-ben nem egyszerű dolog, hiszen országonként változnak a beutazási szabályok a koronavírus miatt. Nehéz kiigazodni azon, hogy pontosan milyen feltételek mellett utazhatunk kedvenc nyaraló helyeinkre a nyári szabadság alatt. Rengeteg információ kering a neten arról, mi is vonatkozik ránk, milyen igazolásokat kérnek, hol milyen vakcinákat fogadnak el.

Minden esetben fontos, hogy az utazás előtt a megfelelő információs csatornákon keresztül tájékozódjunk arról, milyen szabályok várnak ránk egy-egy országban. Mivel a koronavírus 3. hullámának lecsengő szakaszában vagyunk, így szinte óráról órára kapjuk a híreket az újabb enyhítésekről. Ezért mindenkinek azt javasoljuk, hogy nyaralás előtt mindig a friss szabályozásokat vegyék alapul.

A nyár kapujában szeretnénk segítséget nyújtani ezzel az összeállítással. Reméljük így is hozzájárulunk ahhoz, hogy könnyebben megtervezhesd a 2021-es utazásod.

Fel kell-e készülni a határzárra nyáron?

Szerencsére jelenleg sem találkozunk határzárral. Ha csak a légi forgalmat vesszük alapul, a járványügyi szabályokat betartva most is számos gép indul Budapestről a világ minden tájára.
Nyárra pedig még kedvezőbb feltételekkel utazhatunk 2021-ben:

  • Kiutazás: egyre több ország adja ki nyilatkozatát arról, hogy a külföldi utazóktól belépéskor elfogadják az oltási igazolást vagy védettségi igazolványt, melyek kiváltják a PCR tesztet. Például: Görögországban, Bulgáriában és Cipruson elegendő az oltási igazolás, míg Törökországban a védettségi igazolvány.
  • Hazautazás: A magyar állampolgárok mentesülnek a korábbi 10 napos karantén alól, ha rendelkeznek védettségi igazolvánnyal. Jelenleg ez a világ összes országából való hazatérésre vonatkozik, nincsenek kiemelten kockázatos területek.

Ki emlékszik már a békeidőkre?!

A nem is olyan távoli múltban csak egyet gondoltunk, és már egy kedvező repülőjeggyel utaztunk is kedvenc európai városunkba vagy tengerpartunkra, ahol felejthetetlen hosszú hétvégéket tölthettünk el. Egyszerű volt a kívánságlistánkon szereplő látnivalókat betervezni utazásainkba, de akár a világ másik felén élő rokonainkat, barátainkat meglátogatni.

Sajnos ezeket az izgalmas dolgokat a koronavírus világjárvánnyá fejlődése lassan másfél éve eltörölte. Az országok legnagyobb része lezárta határait, és jelentősen korlátozta nemzetközi utasforgalmát. A szigorú szabályozások pedig hol enyhültek, hol újabb korlátokkal gyarapodtak a vírus terjedésének ütemében.

Biztonságos utazás 2021-ben

Biztonságos utazás 2021-ben

Amennyiben rendelkezünk védettségi igazolvánnyal, akkor a magyar határon belépve nincs szükség arra, hogy karanténba vonuljunk. Kiutazáskor pedig számíthatunk rá, több országban is helyettesíthetjük ezzel a dokumentummal a PCR tesztet. Folyamatosan frissül azon területeknek a listája, ahol jelentős enyhítésekkel találkozhatnak az utazók. Erről a Konzuli Szolgálat weboldalán tudunk legelőször tájékozódni!

Az oltási igazolásokat alapesetben magyar nyelven állítják ki az egészségügyi szolgáltatók. Ez a következő információkat tartalmazza: mikor és milyen koronavírus elleni vakcinával oltottak be. Az már biztos, hogy önmagában ez az egy darab papír nem alkalmas a határ átlépésére, ezért a legjobb, ha már az oltás időpontjában kérjük ennek angol nyelvű verzióját.

Azon országokban, ahol önmagában a védettségi igazolványt nem fogadják el, ott - több, mint biztos -, szükségünk lesz az angol nyelvű igazolásra. Természetesen ezt az oltóközpontokban díjmentesen megigényelhetjük, amit az orvos állít ki saját kezűleg és hitelesít.

Fontos: országonként külön szabályozás van arra, hogy a második vakcina beadását követően hány napnak kell eltelnie a teljes védettségig. Görögországban például 14 napot kell várni.

A védettségi igazolvány egy QR kóddal ellátott, plasztik kártya, amit akkor állítanak ki, ha megkaptuk a vakcinát, vagy korábban átestünk a koronavíruson. Ha Törökországba tervezzük a 2021-es utazásunkat, akkor csupán ez a dokumentum is elég lehet a belépésre.

Vakcina kérdések

Az Európai Unió folyamatos egyeztetés mellett tárgyalja azoknak a vakcinák a kérdését, melyek az EMA, vagyis az Európai Gyógyszerügynökség szerint is elfogadhatók. A legfrissebb információk szerint akkor vagyunk a legkedvezőbb helyzetben, ha nem keleti vakcinát kaptuk az oltakozáskor.

Az Unión belül szabadmozgást biztosító közös beoltottsági igazolásról döntöttek a múlt hét folyamán. Ez a dokumentum papír alapon és digitális formában lesz elérhető, melynek legnagyobb előnye, hogy a tagállamoknak egységesen el kell fogadnia.
Milyen adatokat fog tartalmazni?

  • Kapott-e oltást az utazó.
  • Átesett-e korábban koronavíruson.
  • Rendelkezik-e friss negatív teszttel.

Régóta megy a vita az államok között, pontosan melyik vakcinákat fogadják el utazáskor. A legutolsó álláspont szerint az EMA által elfogadott oltások a következők:

  • Astrazeneca
  • Pfizer-Biontech
  • Moderna
  • Janssen

Ezek mindegyike benne van a magyarországi oltási programban is, így már kevesebb kockázattal vághatunk bele 2021-es utazásainkba.

Jogos kérdés, mi történik azokkal, akik keleti vakcinát kaptak. Nos, a WHO álláspontja szerint, ez tagállamonként egyedi elbírálás alá esik. Így azoknak, akik Szputnyik vagy Sinopharm oltásban részesültek, még körültekintőbben kell megszervezniük utazásaikat.

5 fantasztikus úticél 2021-ben

5 fantasztikus úticél és minden, amit tartsunk szem előtt

1. Ciprus
Minden 12. életévét betöltött utasnak kötelező az indulás előtt max. 72 órával korábban elvégzett angol nyelvű, negatív PCR teszt bemutatása.

Jó hír, május 10. óta, a koronavírus ellen beoltott emberek előtt megnyíltak Ciprus határai. Az EMA által elfogadott vakcinákat és a Szputnyik oltóanyagot kapott utazók szabadon beutazhatnak az országba. Az oltási igazolás a második adag beadását követően válik érvényessé.

2. Törökország
Külföldi állampolgárok újra szabadon beutazhatnak Törökországba, a következő feltételekkel: minden 6. életévét betöltött utasnak legfeljebb 72 órán belüli negatív PCR teszttel kell rendelkeznie. Kivétel, azon 18. év alatti gyermekek, akik védettséget élvező szüleikkel utaznak.

Szintén május 10. óta a magyar állammal történt kölcsönös megállapodás alapján, a védettségi igazolvány felmutatásával léphetünk be az országba. Törökország nem tesz különbséget az oltások között, így mind a nyugati, mind a keleti vakcinákkal lehet ide tervezni a nyaralást.

3. Görögország
Hivatalosan a második oltást követő 14. naptól lehet szabadon beutazni az országba. Ennek hiányában minden utastól 72 óránál nem régebbi, negatív PCR tesztet kérnek.

Az oltási igazolást az alábbi oltóanyagok tekintetében fogadják el: Pfizer Biontech, Moderna, Astra Zeneca, Novavax, Janssen, Sinovac Biotech, Szputnyik, Cansino Biologisc, Sinopharm.

4. Olaszország
Bár Olaszország az egyik legkedveltebb úticélok egyike, mégis előreláthatólag július végéig minden beutazónak kötelező maximum 48 órán belüli negatív PCR tesztet bemutatni. Sajnos jelenleg sem a védettségi igazolvánnyal, sem az oltási igazolással nem váltható ki. Az utazási irodák bíznak abban, hogy az ország követi a többi állam példáját, és folyamatosan enyhítenek majd a beutazási szabályokon, de egyelőre szigorúbb feltételekhez kötik a határátlépést.

5. Egyiptom
Az egyiptomi beutazáshoz is minden esetben szükséges egy 72 órán belüli negatív angol nyelvű PCR teszt. Egyedül a 6 év alatti gyermekek mentesülnek a tesztelési kötelezettség alól. Jelenleg az ország nem nyilatkozott azzal kapcsolatban, hogy tervezik-e a PCR kiváltását valamilyen egyéb más igazolással.

Bízunk benne, hogy a nyári szezon beindulásával egyre több ország lazít majd a beutazási szabályain, hogy újra szabadabban utazhassunk. Vélhetőleg minimális korlátozásra mindenütt számítani kell, ezért mindannyiunk kötelessége, hogy saját és egymás egészsége érdekében is betartsuk ezeket. Mivel a szabályok szinte napról napra változnak, így mindenkinek egyéni felelősége, hogy tájékozódjon a 2021-es utazásai előtt. Hivatalos és részletes információkat az alábbi honlapon érdemes böngészni.

 
Görgess a tetejére