Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Legyen hasznodra a német nyelvtanulás

Legyen hasznodra a német nyelvtanulás több, mint 3 éve OnlineSuli

A német nyelvtanulás itthon a közoktatás részét képezi, hiszen az angol mellett még mindig a legnépszerűbb idegen nyelvnek számít. A német a világ 10. legtöbbet beszélt nyelve, ami egy igen előkelő helyezésnek számít a ranglistán. Rengeteg tudományos cikk és könyv születik németül, és számos ország ápol erős gazdasági kapcsolatot pl. Németországgal vagy Ausztriával.

A KSH friss adatai azonban érdekes képet festenek arról, miként csökkent felére az elmúlt 10 évben a német nyelvvizsgázók száma. A munkáltatók részéről ma már szinte alapfeltétel, hogy legalább egy nyelvvizsgával rendelkezzen a pályázó, úgy tűnik az angol jelenleg átvette a vezetést a német nyelvvel szemben. Ez azért is meglepő, mert Magyarország külkereskedelmi kapcsolatainak kb. 30%-a német cégekhez köthető, - mint az Audi, Mercedes vagy a Bosch -, így ebből kiindulva jogosan merül fel a kérdés: miért szorult háttérbe a német nyelvtanulók motivációja.

Mi újság belföldön?

Az álláskereső portálok tanulsága szerint a német nyelvtanulásra igenis szükség van, hiszen számos nagy múltú, német tulajdonú cég települ le hazánkban.  A sikeres üzleti kapcsolat elengedhetetlen része a közös a nyelv, amit általában a nagyobb dominanciájú partner határoz meg.

A meghirdetett munkák egy része főként adminisztrációs-, ügyfélszolgálatos- és értékesítői területre várja a jelentkezőket. Itt, ha nem is anyanyelvi szinten, de egy erős, tárgyalóképes német nyelvtudással érdemes rendelkezni. Vagyis előny, ha valaki a német nyelvtanulást nem csak könyvekből sajátítja el, hanem rendelkezik megfelelő szóbeli tudással is. Ennek fejlesztésére rengeteg alternatíva létezik, legyen szó egy külföldi ösztöndíjról vagy akár egy szezonális munkáról.

A feladott álláshirdetésekből az is kiderül, hogy a német érdekeltségű cégeknél sokszor speciális tudású munkaerőre van szükség. Előszeretettel keresnek pl. jól képzett mérnököket, hiszen az autóipar és az IT szektor az egyik húzóágazatai a német külkereskedelemnek. A német nyelvtanulás szempontjából itt egy más típusú oktatási módszerrel is találkozunk, hiszen ezeknek az embereknek nem árt elsajátítani munkaterületek szaknyelvét is. 


Külföldi kitekintő német nyelvtanulás

Külföldi kitekintő

Ma már kevésbé okoz meghökkenést, ha valaki külföldön folytatja tovább az életet akár hosszabb, akár rövidebb távon. Az idő múlásával egyre elfogadottabbá vált ez a jelenség, hiszen a fejlett országok gazdaságában keletkezett űrt, a más országból érkező munkavállalók sikeresen töltik be. Ez egy igazi győztes helyzet, a megfelelő munkaerőért sok esetben magasabb jövedelmet biztosítanak.

És mi a helyzet a német nyelvvel? A beszédes statisztikai adatok alapján a két legnagyobb területen, Németországban több mint 200 ezer, míg Ausztriában közel 90 ezer magyar állampolgár vállal munkát jelenleg. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg egy Debrecen város nagyságú munkavállalói réteg dolgozik a megjelölt országokban. Mivel a mindennapi élet dolgainak elintézéséhez, mint pl. egy bankszámlanyitás, szükséges egy bizonyos szintű német alap nyelvtudás, így kortól-, nemtől- és iskolázottságtól függetlenül érdemes elsajátítani egy használható nyelvi szintet.

Német vs. angol nyelvtanulás

Tanulni sosem késő, és ez a kijelentés igaz a német nyelvtanulásra is. Nemcsak azért fontos, mert a hazai oktatási rendszer szerves részét képezi. Az új ismeretek elsajátítása folyamatos motivációt ad, támogatja az önfejlesztést, és új kapukat nyit ki a munkavállalás világában.

Most, hogy kicsit közelebbről is áttekintettük a német nyelv adta lehetőségeket, még mindig nyitott kérdés maradt a nyelvvizsgák számának csökkenése. Egyes szakértők ezt azzal magyarázzák, hogy a német nyelvet sokkal bonyolultabb elsajátítani, mint az angolt. Az tény, az online világ terjedésével az angol nyelv még nagyobb utat tört magának, gyakorlatilag ez az első számú virtuális közvetítő nyelv. Mivel angol nyelven szólal meg a legtöbb sláger a rádióban, minden termékcímke tartalmaz angol nyelvű leírást, és beférkőzte magát privát levelezéseinkbe, így a megértésétől függetlenül ismerősebb a fül számára. 

Az angol nyelv világuralomra törésétől eltekintve, továbbra is van létjogosultsága a német nyelvnek, hiszen nem véletlenül top 10-es a legtöbbet beszélt nyelvek listáján. Bár az angolt nem tudja maga mögé utasítani, mégis európai viszonylatban a gazdasági véráram fontos információ hordozója, amelyre érdemes rákapcsolódni.

Az, hogy kinek melyik nyelv elsajátítása a könnyebb, egyéniség és motiváció függő. Minden nyelv egyszerűen szép és egyszerűen bonyolult. Szerencsére az uniós határok megnyitásával sokkal több lehetőség nyílt ki, mind a belföldi, mind a külföldi munkaerőpiacon. Azok a munkavállalók, akik nyelvvizsgával és használható nyelvtudással rendelkeznek, sokkal magasabbra tudják értékelni saját tudásukat. 

Egy használható német nyelvtudást remekül megalapoz egy nyelvvizsgára való felkészülés. Bár nyelvet elsajátítani kényszerűségből is lehet, azonban egy tökéletesen megalapozott nyelvtani- és szókincs ismeret minden szakmai- és földrajzi területen nagyszerű belépő egy új munkahelyre. 

 
Görgess a tetejére