Matek a hétköznapokban - 6 példa a való életből

megosztva 12 napja

Mindannyian használjuk a matek tudásunkat a mindennapi életünkben, akár tisztában vagyunk vele, akár nem. Ha eléggé magunkba nézünk, látni fogjuk, hogy a matematika a leglehetetlenebb élethelyzetekben is a segítségünkre lesz.

Matek a hétköznapokban - 6 példa a való életből

A matek, mint tudomány, környezetünk univerzális nyelve, amely segít az emberiségnek megérteni és leírni a jelenségek működését.

A játéktól a zenén át egészen a nyelvtanulásig a matek elengedhetetlen ismereteket nyújt ahhoz, hogy még inkább kifejezzük kreativitásunkat és valóra váltsuk álmainkat.

Mikor fogjuk a matekot a való életben is használni?

Ez a kérdés világszerte percenként elhangzik a matematika tantermekben. A diákok gyakran gondolkodnak el azon, hogy lesz-e valaha bármi értelme ennek az ismeretnek, fogják-e valaha is hasznosítani a középiskolában megszerzett matek tudást.

Az igazság az, hogy a matekot állandóan használjunk hétköznapjainkban! 

Persze, hacsak nem mérnökök vagyunk, kicsi a valószínűsége annak, hogy az elvontabb matematikai fogalmakat is be kell építeni az életünkbe.

A matek tanítási módszertana által kifejlesztett alapkészségek azonban egész életünkben visszaköszönnek, és gyakran újra fel kell frissíteni a tanultakat ahhoz, hogy egy feladatot meg tudjunk oldani.

1. A matek segít felépíteni a dolgokat

Kérdezz meg bármilyen vállalkozót vagy építészt – ők őszintén megmondják, mennyire fontos a matek, ha valamit fel akarnak építeni.

A nyersanyagokból maradandó értékeket hoznak létre kreativitásuknak és széles körű matematikai ismereteiknek köszönhetően.

Egy ingatlan felépítéséhez szükséges beton teljes mennyiséget meg kell határozni, ki kell mérni a pontos hosszúságot, magasságot és szélességet, meg kell becsülni a költségvetést – csak néhány példa azon munkák közül, amikor szükség van a matek tudásra.

Függetlenül attól, hogy fogunk-e építkezésen dolgozni, vagy szorosan részt veszünk-e majd otthonunk felújításában, a matek tudásnak köszönhetően pénzt és időt takarítunk meg. 

2. Matek a mindennapi bevásárláskor

A szomszédban található élelmiszerüzlet az egyik olyan fontos hely, ahol a matematikát napi szinten használjuk.

Egy vásárlás széles körű matek ismereteket igényel a szorzástól az osztáson át egészen a százalékszámításig. 

Minden alkalommal, amikor kiszámítjuk egy termék egységárát, lemérjük, meghatározzuk a kedvezmény százalékos mértékét és megbecsüljük az árát, a matematikát használjuk annak eldöntésére, hogy az árut megéri-e megvenni vagy sem.

3. Szórakoztató matek a konyhában

A legtöbb matematikai tudásra a konyhában van szükségünk. A főzés és a sütés elsajátítása már maga egy tudomány, és ez a legegyszerűbb és legvidámabb módja annak, hogy a gyerekeket bevezessük a matek szépségeibe.

A receptek valójában matematikai képletek vagy önállóan, lépésről lépésre végrehajtható folyamatok.

A konyhai munkához sokféle matematikai ismeretre van szükségünk, mint például: az összetevők kimérése, a főzési idő kiszámítása, az arányok meghatározása. Egy recept követése bonyolult is lehet, főleg, ha az eredeti utasításokat át kell alakítani. 

Matematika mindenhol

4. Matematika utazáskor

A matek jól jön utazáskor is.

Gondolj csak bele:

Amikor utazunk, a matematikai ismereteket használjuk ahhoz, hogy megbecsüljük mennyi üzemanyagra lesz szükségünk, hány kilométert fogunk menni.

Az üzemanyag-felhasználásának kiszámítása kulcsfontosságú egy hosszabb utazás során, hiszen akár benzin nélkül maradhatunk egy ismeretlen autóúton. A matematikát használhatjuk akkor is, ha útdíjat kell fizetnünk vagy leellenőrizzük a gumiabroncs nyomását.

Már jóval a modern navigációs készülékek és alkalmazások előtt az emberek térképeket, papírra leírt útiterveket vagy útjelző táblákat használtak a tájékozódáshoz.

A térképolvasás ma már szinte egy elveszett művészeti ág, pedig csak egy kisebb tájékozódási készséget és néhány alapvető matematikai alapot igényel. 

Tanárként vagy szülőként megmutathatjuk a gyerekeknek, hogyan használják a matematikai ismereteiket térképolvasáskor. 

Miért?

Ez biztonságosabbá teszi az utazást, és kevésbé függnek majd a modern technológiától. Ráadásul nagyon szórakoztató régi térképek alapján megtervezni az utazásunkat, megbecsülni mennyi idő alatt érünk oda vagy hány kilométert teszünk meg összesen.

5. A matematika segít a megtakarításban

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy erős matematikai készségek nélkül az emberek hajlamosak érzelmeik alapján befektetni, spórolni vagy elkölteni a pénzüket.

Ehhez a jelenséghez hozzá tartozik, hogy a gyenge matematikai alapismeretekkel rendelkezők általában nagyobb pénzügyi hibákat követnek el.

Az a diák, aki alaposan megismeri a matek pénzügyi vonatkozásait, adósságait is jobban fogja kezelni.

A pénzügyi készségek az idő múlásával romlanak, ezért fontos a fiatalok bevonása ennek ismeretébe.

Folyamatosan be kell mutatni, hogyan alkalmazhatók a matematikai ismeretek egy valós pénzügyi helyzetben, így a gyerekek megtanulhatják, hogy kell megfelelően elkölteni a pénzt csalódás nélkül.

6. Matek és az idő

Az idő a legértékesebb eszközünk.

A gyerekeket meg kell tanítani az idő értékére, nemcsak úgy, hogy elmondjuk nekik, az időt különböző készülékekkel tudjuk mérni, hanem bemutathatjuk a világórát, az időzónákat, naptárakat és azt, miért drága az időnk.

Rohanó, modern világunkban könnyen arra eszmélhetünk, hogy elrohant mellettünk az idő, és rengeteg mindent nem tudtunk megvalósítani, amit szerettünk volna.

A lényeg:

A matematika mindenütt jelen van, hétköznapi életünk minden területén működik. 

Szóval, amikor legközelebb Te vagy valamelyik gyermeked, diákod azt mondja: „Soha nem fogom a matekot használni!” – ne feledd bemutatni a fenti példákat.

2021. 07. 14., 12:48
Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2021 skypesuli.hu