Nyári kreatív nyelvtanulás

Boros Katalin    megosztva 25 napja

Habár itt a nyár és örömmel gondolunk arra, hogy semmire sem kell gondolnunk, az eddig megszerzett nyelvtudásunknak éppen most van a szezonja. Te mit teszel azért, hogy ne szaladj el, ha megszólít egy külföldi turista?

Nyári kreatív nyelvtanulás

Összeírtam 3+1 tippet, hogy hogyan maradjon a nyelvtudásod aktív, és egy csepp kreativitással hogyan tedd a passzív szókincsedet is aktívvá.
Akár itthon, akár külföldön nyaralsz, mobiltelefon biztosan van nálad. És ha még egy kisebb idegen nyelvű könyved is akad, dobd be azt is a csomagodba. Ennyi pont elég lesz a frissítő nyelvtanuláshoz.

Tipp #1. OLVASMÁNYOK

Ha kialudtad magad, és a vízben is megmártóztál, akkor itt az ideje kifeküdni a napra egy kis olvasnivalóval. Tudom, hogy manapság egyre kevésbé divatos könyvet olvasni, de a nyelvtanulóknak mégis nagyon hasznos. Nem csak azért, hogy a szókincsed fejlődjön, hanem mert a könyv varázslatos világához hozzátesz, ha megpróbálod kitalálni az idegen szavak jelentését. Az is hamar fel fog tűnni, hogy mennyi évközben tanult szó köszön vissza. Itt is, ott is felütik a fejüket és te már jó ismerősként nézhetsz rájuk.

Válassz olyan regényt vagy magazint, ami nagyon érdekes. Ha nem értesz minden szót, azzal most ne törődj. Egyszerűen csak élvezd az olvasást, merülj el benne. Jöhet egy kis Harry Potter vagy Sherlock Holmes? Ha még nem akarsz igazi regénybe belevágni, akkor válassz a könnyített olvasmányok közül.

Tipp #2. SOROZATOK

Amióta mindenkinél van mobil, a legtöbb helyen van wifi elérhetőség is és így aztán semmilyen online tartalomról nem kell lemondanunk. Akár youtube-on, akár más online felületen keresgélsz, válassz olyan sorozatot, amit már láttál. Ez most a nyaralás ideje. Legyen élvezetes a filmed felirat nélkül is. Válassz egy vicces, könnyű történetet vagy esetleg egy izgalmas drámát. A legtöbb ország élőben is sugározza a programját, így akár abba is belenézhetsz. Mintha csak ott lennél.

Fontos, hogy ne felejtsd el megdicsérni magad, hogy mennyire profi vagy, hogy a filmeket magyar felirat nélkül is érted. Amit pedig nem értesz, azt kitalálod. Sima ügy!

Tipp #3. BÁTORSÁG

Amikor idegen nyelvű emberek vannak a közelünkben, akkor a legtöbbször csak egy kis bátorság hiányzik, hogy szóba elegyedjünk. Az idén volt lehetőségem megfigyelni, hogy hasonló helyzetben mit csinál egy gyermek. A strandon egy 5 év körüli kislány odaszaladt az anyukájához és megkérdezte, hogy hogyan köszönjön a közelben lepakoló külföldieknek. Onnantól kezdve a kislány egyesével kérdezte az angol mondatokat és oda-vissza futkározva remekül elbeszélgetett a brit házaspárral a kutyájuk sétáltatásáról.

Mit tanulhatunk tőle? Azt mindenképpen, hogy ne aggódjunk előre. Ne feltételezzük, hogy az illető pont egy nyelvtanár, aki nyaralás közben is a mi hibáinkat nézi. Sokkal valószínűbb, hogy a szabadságát töltő másik ember is kikapcsolódásra vágyik, és ha segítségre van szüksége, akkor hálás lesz az útbaigazításért, akárhogyan is magyarázzuk el.

Tipp #+1.

Néha azt is meg kell engednünk magunknak, hogy teljesen kikapcsolódjunk és egyáltalán ne olvassunk, ne nézzünk filmet és még csak ne is hallgassunk semmit. Ilyenkor jól esik azt összegyűjteni, amit magunk körül látunk, ami velünk történik. Készíts fotókat, vagy rajzolj, és szívd magadba a tökéletes szabadság érzését. Majd ha lesz kedved, akkor otthon készítesz ezekből egy kiselőadást a tanárodnak, idegen nyelven.

Pihentető, szép nyarat kívánok!

Francia 1000 Ft
Angol 5000 Ft

vissza


2021. 07. 01., 13:19


Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2021 skypesuli.hu