Oktató vagyok Navigáció Navigáció bezár

Nyelvtanulás és vizsga kamatmentes diákhitelből

Nyelvtanulás és vizsga kamatmentes diákhitelből több, mint 4 éve OnlineSuli

A Magyar Közlöny 2019. május 15-ei számában megjelent információk alapján immár véglegesen el lett fogadva a kormány nyelvtanulás serkentő intézkedése, miszerint a diákoknak kamatmentes diákhitelt folyósít abban az esetben, ha a nyelvtanulás végén sikeres nyelvvizsga lesz az eredmény. A hitelösszeg mértéke maximum 500.000 Forint lehet és maximum 5 éves időtartamra vehető fel.

Több fontosabb elvárást is rögzít a törvény, egy dolgot kivéve: nem ellenőrzik hogyan kerül felhasználásra a hitel, valamint hogyan tanulja meg a szerződő a nyelvet. Ez a segítség nem az első a nyelvtanulás ösztönzésére tett javaslatok sorában. Az elmúlt időszakban felreppentek a hírek az idegen nyelvi táborokról, illetve a külföldi filmek feliratozásáról is. A hitel kamata egyébként 2021 december 31-ig azonos lesz a szabad felhasználású hallgatói hitelével. A Diákhitel 1 jelenleg 3,75 százalékpontos kamatával lehet majd felvenni, de ha 1 éven belül sikeres nyelvvizsga születik, akkor 0% lép életbe.

Nyelvvizsga diákhitel nyelvtanulás

A legfontosabb tudnivalók a teljesség igénye nélkül:

  • Az aktív hallgatói jogviszonnyal vagy a jogviszonyát szüneteltető hallgató, továbbá a felsőoktatási intézményben záróvizsgát tett, de a nyelvvizsga hiányában oklevéllel nem rendelkezők igényelhetik.
  • Az a hallgató veheti igénybe, aki még nem rendelkezik az adott felsőoktatási intézmény által a diploma megszerzésének feltételeként előírt számú nyelvvizsgával.
  • A nyelvtanulás támogató hallgatói hitel legmagasabb összege 500.000 Forint, ami egy összegben vehető igénybe.
  • A törlesztést a felvételt követő 12. hónap elteltével kell megkezdeni, havi egyenlő részletekben. A hitelfelvevő a szerződéskötéskor választhatja meg az időtartamot 1 és 5 év között.
  • Az állami kamattámogatás a támogatott nyelvnek minősülő nyelvek esetében sikeres nyelvvizsga letételének igazolása esetén nyújtható.
  • Nincsenek rögzítve a felhasználásnak a részletei, így akár online magántanár segítségével is történhet a nyelvtanulás.
  • A rendelet hatályba lép: 2019. október 1-től.

Jól kivehető, hogy a kormány ezzel a rendelettel főleg azon hallgatókat akarja támogatni, akiknek a diploma megszerzéséhez lenne szüksége a sikeres nyelvvizsga teljesítéséhez, valamint a letételhez szükséges nyelvtanulás finanszírozására is szüksége lenne. Számukra ez egy kiválló lehetőség, hiszen ha egy éven belül végeznek, akkor kamatmentes hitelből tudták le a nyelvtanulást és így átvehetik a diplomájukat.

 
Görgess a tetejére