Oktatás, adófizetés és számlázás?

megosztva 8 hónapja

Egy igazán fontos kérdés amit át kell gondolni, mielőtt valaki belekezd az online oktatói létbe. Hogyan kell legálisan folytatni, milyen adózási és számlázási szabályok vonatkoznak rá? Most mindenre fény derül.

Oktatás, adófizetés és számlázás?

A weboldalon megjelölt óradíj opcionális. Az a véleményünk, hogy az óradíj tanár és diák egyedi megállapodásán alapuljon. Láttunk már olyat is, hogy oktatásért cserébe a diák grafikai munkát nyújtott az oktatónak megfelelő értékben. Ez nálunk nem jelent problémát.


Vállalkozási forma, adófizetés és számlázás

Legtöbb oktatónk Magyarországon él, így tőlük tudjuk első kézből melyik a legkifizetődőbb vállalkozási forma adófizetés szempontjából. Két csoportra kell osztani az oktatókat: főállás mellett tanítók és főállású tanítók. Mindkét csoport számára az egyéni vállalkozói forma az ajánlott, csak adózási szempontból különböznek.

2019. január 1-től az online oktatási célra indított vállalkozás legmegfelelőbb formája a KATA-s egyéni vállalkozás lehet. Ezen vállalkozási forma könnyített kiadásokkal rendelkezik: havonta 25.000 Forint (amennyiben mellékállásban) vagy 50.000 Forint (ha főállásban). Ezenfelül megjelenő fix költség még az éves 50.000 Forint Iparűzési adó. KATA formában adózó egyéni vállalkozó ezekkel a biztos kiadásokkal kell számoljon. Ezen számok ismeretében, mi azt ajánljuk újonnan induló okatóinknak, hogy előszőr mellékállásban foglalkozzanak oktatással. Miután a diákok száma elérte azt a mennyiséget, hogy főállásban is biztosan folytatni tudja a munkát, akkor váltsanak teljes állású oktatásra.

A KATA adózási forma bevételi felső határa évi 12.000.000 Forint (vagy ennek részarányos hányada amennyiben év közben indul a vállalkozás). Ezen éves bevétel felett is KATA-s vállalkozó maradhat, csak a határ átlépése után a következő hónaptól kötelezően ÁFA körbe kell bejelentkezni a vállalkozásnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg ÁFA körön kívül a számlázott összeg teljes egésze az oktatóé lesz, ÁFA körben a számlázott összegre ÁFA-t kell számoljon a vállalkozó, amit minden tárgyhót követően be kell fizetnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére. A befizetendő ÁFA-ból viszont leírhatóak bizonyos elköltségelhető kiadások. További információk: vallalkozas-okosan.hu.

Figyelem! A tanácsolt vállalkozási és adózási formák a nagy többségre érvényesek, de nem feltétlenül mindenkire. Erősen ajánlott vállalkozás indítása előtt felvenni a kapcsolatot egy könyvelővel és megvitatni vele az egyéni helyzetet. A vázolt módszerek részleteiről érdemes megkérdezni egy szakembert, aki pontos felvilágosítást tud nyújtani.


Számlázás

Manapság már rég divatját múlt a kézi számlakiállítás és számlatömb használata - főleg egy online oktató számára. Rengeteg jobbnál jobb és ingyenes számlázási rendszerrel találkozhatunk az interneten. Mi a szamlanyilvantarto.hu rendszerét használjuk évek óta és nyugodt szívvel ajánljuk oktatóinknak is. Segítségével egyszerűen kiállítható NAV hitelesített elektronikus számla, amely e-mailben kerül postázásra a vevő fél számára. Könyvelés idején pedig egyszerűen PDF formátumban elküldhető a könyvelőnknek, aki eldöntheti, hogy szükséges-e kinyomtatni a számlát vagy sem.

Regisztráció

2019. 05. 24., 17:20
Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2020 skypesuli.hu