Online oktatás - sikerek a koronavírus árnyékában

megosztva körülbelül 1 éve

Olvasd el hogyan erősítette meg a koronavírus az online oktatás pozícióját! Mitől egyre népszerűbbek a digitális képzések?

Online oktatás - sikerek a koronavírus árnyékában

A legfrissebb felmérések szerint a világ tanulóinak 90%-a vesz részt jelenleg online oktatásban. Nem titok, a koronavírus járvány egyszerre alakította át a hétköznapi élet privát és hivatalos területeit. Az online oktatás ma már nem számít újkeletű dolognak, létjogosultságát a kialakult járványhelyzet csak még inkább megerősítette. A koronavírus miatt a legtöbb ország ideiglenes bezárást rendelt el az oktatási intézményekre, ami közel másfél milliárd embert érint a legkisebbektől a legnagyobbakig. A korlátozás nem véletlen, hiszen egyes kutatások szerint a koronavírus terjedését akár 30-50%-al is lassíthatja a tanulók elkülönítése egymástól.

Az online oktatás 3 legnagyobb előnye

1. A megszerzett idő
Aki csak járatos az online oktatás világában, meg fogja erősíteni, hogy az órák időpontját közös megbeszélés alapján, rugalmasan tudod kezelni. A koronavírus hatására az otthoni munkavégzéssel töltött órák száma jelentősen megnövekedett, így egyáltalán nem lényegtelen, mivel töltöd el azt. Egy nyelvet vagy számos képzést elsajátíthatsz az online kurzusok keretén belül. A virtuális tanmenet gyakorlata tökéletesen illeszkedik a kialakult járványhelyzet szabta követelményekhez. Időd a saját kezedbe került, érdemes átgondolnod jól, hogyan használod fel.

2. Helytől függetlenül
A modern életvitel feltételeihez jól alkalmazkodik az online oktatás rendszere. Bárhol igénybe veheted a szolgáltatásokat. Otthon, útközben, munkában, a Balaton parton…,ahol csak kedved támad egy kis agytornára. A koronavírus még inkább eltörölte a virtuális határokat. Mivel az utóbbi időben sokszor az élettér a szoba négy falára korlátozódott, így az online oktatás a közösségi kapcsolattartás új formáját alakította ki. Akár egyéni, akár csoportos digitális képzésre jelentkezel be, az internet segítségével aktív társadalmi életet tudsz élni. Könnyedén konzultálhatsz tanáraiddal és tanulótársaiddal szóban és írásban egyaránt, akár a saját kerti hintádból is.

3. Információszerzés okosan
A papíralapú tudásanyag az utóbbi években egyre inkább veszített értékéből. A környezettudatos intézkedések kihasználták a technika adta lehetőségeket, így utat a nyitottak a digitális dokumentumoknak, felhőalapú tárolásnak. Az online oktatás magával hozta az igényt arra, hogy a tananyagok bármikor hozzáférhetőek és visszakereshetők legyenek. A koronavírus idején az információszerzés módja és ideje még inkább kiéleződött. Ezt támogatja az online oktatás, hiszen a tudásanyag gyorsan és egyszerűen frissíthető és bővíthető.


Online oktatás hátránya, haszna

Hogyan fordítsd az online oktatás hátrányait a hasznodra?

Az online oktatás kritikája kapcsán sokszor felmerülő kérdés a technikai felszereltség és készség hiánya. Azok, akik kevésbé tájékozottak a digitális világban, hajlamosak úgy gondolni rá, mint valamiféle megfejthetetlen titokra. A koronavírus hatása növelte a virtuális eszközök kiaknázását az oktatásban. Az elzártság azokat is rávette az online világhoz való kapcsolódásra, akik korábban féltek vagy elvi okokból elzárkóztak a használatától.

Az újtól való félelem természetes emberi reakció. Ez az érzés még inkább éreztette hatását a járványhelyzet miatt. Az online oktatás számos ember számára ismeretlen kapukat nyitott meg. Ez lehetőséget teremt arra, hogy a digitális világ technikai készségeit megtanuld és fejleszd. A jól működő online oktatáshoz elég egy telefon, vagy egy táblagép és egy biztos internet.

A hagyományos oktatási rendszer jellemzője, hogy állandó személyes kapcsolatban vagy a tanulótársakkal és oktatókkal. Sokan félnek attól a digitális világban, hogy a személyes kapcsolat hiánya visszafordíthatatlan károkat okoz a társadalomban. Fontos helyén kezelni ezt a dolgot, hiszen az online oktatás egy kiváló lehetőség az egyéni tanulási út kialakítására. Függetlenül, saját tempódban, életviteledhez és képességeidhez mérten te alakíthatod ki személyre szabott tanulási módszeredet.

Az online oktatás szép példája annak, hogy sikereket nehéz időkben is el tudsz érni. Egy olyan lehetőséget ad a kezedbe, amellyel tudásodat saját időbeosztásod szerint tudod fejleszteni.

Élj a digitális világ lehetőségeivel, fedezd fel az egyéni tanulás örömét.

2020. 06. 17., 12:28
Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2021 skypesuli.hu