Interjú a Sikeres Online Oktató című könyv szerzőjével


Végre személyesen is sikerült elcsípni a SkypeSuli legnépszerűbb, legkeresettebb tanárát, A Sikeres Online Oktató című e-könyv szerzőjét, Markó Róbertet. Egy nagyon érdekes beszélgetés során kiderült, mi motiválta a szerzőt a SkypeSulin megvásárolható könyve megírására, hogyan látja az itthoni online oktatás helyzetét, az abban rejlő potenciált és néhány meghökkentő meglátásával is meglepett minket…

Markó Róbert

Külföldön éltél sokáig, mi hozott haza?

2011-ben költöztem haza Ausztráliából és azonnal (újra) szembesülnöm kellett az itthon annyira jellemző elkeseredettséggel, sokszor lemondó közhangulattal. Mivel hosszú éveken át nyugati társadalmak pozitív életszemléletével itatódtam át, a honvágyon túl az is hajtott, hogy bebizonyítsam magamnak, hogy Magyarországon élni és rövidtávon sikeressé válni teljesen reális célkitűzés.


Mire alapoztad az optimizmusodat?

Alapvetően arra, hogy míg itthon nagy divatja van a „papírok hajszolásának”, addig kalandjaim során megtanultam, hogy a fejben lévő valós tudás, az önbizalom, a dolgokhoz való céltudatos hozzáállás, erős vállalkozói szellem és kitartás a siker valódi receptje, ami szinte köszönőviszonyban sincs végzettséget igazoló dokumentumokkal. Természetesen ezzel nem akarom csökkenteni a papírok értékét, de aki csak ezért hajt és nem a tiszta tudásért, úgy érzem, rossz úton jár…


Miért az online munka?

Az igényes, magas szintű és nem a könyvízű tanítás híve vagyok. Egyéni vállalkozóként ez a legkényelmesebb munka a világon. Egy olyan relative olcsó országban élve, mint Magyarország, „jól beárazott” tanárként minőségi munkát végezve ez verhetetlen. Személy szerint alkalmazottnak sosem voltam jó. A munkahelyeket és azt, hogy ott mások megmondják úton-útfélen, hogy mikor és mit tegyek, sosem viseltem. Még részmunkában sem. (nevet)


Mit értünk „jó beárazás” alatt?

Azt, hogy ha valaki ügyes és jól csinálja, amit csinál, akkor ezen a területen a konkurens tanároktól egyáltalán nem zavartatva könnyedén megkereshet 300 ezer Ft feletti leadózott, nettó összeget havonta. Lényeges, hogy ezért csupán nagyjából fele annyit kell dolgozni, egy alkalmazotthoz képest, aki ráadásul minden nap kénytelen munkába utazni és vissza (sokszor harmad ennyi pénzért), te pedig az otthon kényelméből teszed mindezt.


Nagyon jól hangzik! Bárkinek elérhető ez?

Visszakérdezek. Ha valaki 100 ezer Forint havi bevételről pár hét alatt 200-ra ugrik, elégedetlen lesz, amiért nem 300 fölé ment? Persze hogy nem. Inkább motiválttá válik. Viszont ha fogalma sincs róla, hogyan kell ezt csinálni, az hosszútávon kedvét szegi… Válaszom tehát a kérdésedre egy határozott IGEN! Bárkinek elérhető, aki komolyan veszi és alkalmazza mindazt, amit a Sikeres Online Oktató-ban leírtam.


A te tapasztalatod miből fakad?

Bármilyen tantárgy oktatójaként szükséges egy igazán mély emberismeret, amivel a tőled tanulni vágyót, annak igényeit megérted és ezáltal képes vagy azt kielégíteni. Manapság az internet és mellette rengeteg beszerezhető nagyszerű szakirodalom segítségével bárki komoly és eladható tudást építhet, amit mások hasznosnak tartanak és pénzt is hajlandóak adni ezért. Az elmúlt tizenöt évben dollárok százait, forintok tízezreit költöttem könyvekre, e-könyvekre (különböző érdekes témában), miközben a saját képzésem mellett produktív tudtam maradni.


Markó Róbert

Hogyan tudtál ilyen sikerekre szert tenni rövid idő alatt?

Erre a legkönnyebb válaszolnom és tulajdonképpen a könyvben is pontosan ezeket az okokat szedtem csokorba olvasmányosan. Anno, mielőtt regisztráltam a lapra, belenéztem pár akkori tanár adatlapjába. Borzalmasak voltak. Nem túlzok. Mindez azóta sem változott sokat, kivéve a könyvet vásárlók körében. Ez volt az első ismérv, amikor már tudtam, hogy nem lesz túl nehéz a dolgom. Tudod, sok ember ért valamihez, de ha nem tudod magad hatékonyan promotálni, az a tudás sosem jut el az arra szomjazókhoz. Ez egy természeti törvény.


Ez önmagában elég?

Ugyan dehogy! Olvastátok ti is a könyvet, három részre osztottam tartalmilag. Első körben be kell tudnod hozni a diákot. Ennek meg vannak a hatékony trükkjei, a lapon szinte senki nem alkalmazza ezeket. Ha egyesekhez mégis elég megkeresés érkezik, annak oka sokszor a dömping és az egyre növekvő igény, így a diákok kizárásos alapon választanak. Jobb híján.


Miről szól a második két szakasz?

Az érdeklődőt meg kell tudnod tartani! Ennek szintén meg vannak a fortélyai. Sok diák keresett már meg az évek során, mondván, hogy az első benyomásaik más oktatókról sokszor felemásak, kellemetlenek voltak, így átjöttek hozzám. Alapvető hibákat vétettek azok a tanárok. Ez nem megengedhető, pláne nem a minőségi diákok esetében, akikkel élmény a közös munka.


És végül?

Hosszú távú együttműködés. Aki nem tudja, ez miképp valósul meg, az gyors ütemben veszíti el a diákjait és mozgósíthat extra energiákat azért, hogy újakat szerezzen. A növekvő számú regisztrált tanárok mellett ez nem is olyan egyszerű feladat.


És neked?

Nem aggódom, folyamatos a dömping szerencsére. Hangsúlyozom, ez egy olyan szakma, ahol távolról sem elég az, hogy mondjuk beszélsz egy nyelvet vagy van egy tanári végzettséged, netalántán mestere vagy a PhotoShop-nak. Ez önmagában kevés. Pszichológiai, üzleti és marketing ismeretek stb. szükségesek. Fogalmazzunk úgy, hogy a könyv ezen tudományok gyorstalpalója online oktatókra szabva.


Markó Róbert

…és szerintünk is roppant hatékony! Hogy telnek a napjaid?

Szerencsére a tanítás a hobbim. Fantasztikus emberekkel volt és van lehetőségem megismerkedni, ami megtiszteltetés. Élvezem azt a szabadságot, hogy eldönthetem, kivel akarok együtt dolgozni és kivel nem, így mondhatom azt, hogy valamennyi diákom kivételes emberi minőséget képvisel, élvezet velük minden perc, tartalmasak az óráink. Némelyekkel közülük már személyesen is sikerült találkoznom és többjükhöz vagyok hivatalos látogatóba. (nevet)


És a szabadidő?

Mivel déltől nekem már „fejront” van, így rengeteg időt tudok egyéb teendőimre is szánni, ami már egy teljesen más típusú jövőbe mutat. Egy olyanba, amiben lehet tervezni, lehet kivitelezni, lehet még tempósabban gyarapodni, fejlődni, még több időt felszabadítani. Ilyen kaland volt a könyv megírása is például. Tudom, hogy jó az, amit és ahogyan csinálok, miért ne mutatnám meg másoknak is, hogy mi a titok? Ezek tanulható, begyakorolható és alkalmazható dolgok. Az eredmények pedig már rövidtávon megérkeznek.


Ennyi?

Ennyi. Megismerni, megtapasztalni, megtanulni, sikerre vinni, majd a receptet másoknak is rendelkezésére bocsátani. Nagyon sok a pozitív visszacsatolás, jelezve, hogy a könyvvel elérik a vágyott célt az oktatók. Ez nagyon jó érzés!


Üzensz-e valamit a SkypeSuli tanárainak?

Higgyenek magukban, vetkőzzék le az általános magyar kishitűséget, legyenek vállalkozó szelleműek és folyamatosan képezzék magukat a számukra leghasznosabb forrásokból! Nagyszámú az a réteg, aki képes és hajlandó pénzt adni a magasabb minőségért, találják meg maguknak ezeket az embereket! Sok sikert mindenkinek!Vásárold meg ide kattintva! 

Tulajdonos: momentoom.  Alapító: Györfi András.
© Minden jog fenntartva   |   2019 skypesuli.hu